Forlot hus og hjem for å gi plass til ny vei og jernbane

Men syv år etter at oppkjøpene begynte, er det fortsatt usikkert når prosjektet skal settes i gang

Denne helgen har Aftenposten laget en knallgod sak om hvordan utsettelsene av Ringeriksbanen over 32 år har gått utover de lokale innbyggerne og de lokale kommunene på Ringerike. Vi anbefaler alle å lese den!

Budskapet fra oss er tydelig: Bygg Ringeriksbanen nå!«Oslo-Bergen skulle bli én time kortere. Nå kan prosjektet bli lagt i skuffen.»

I artikkelen peker Aftenposten på mange viktige poenger:

  • «Staten har så langt brukt 2,3 milliarder på planlegging.» Og underveis er det flere familier som har måtte flytte fra husene sine.«Så langt er det kjøpt opp 33 boliger, hytter og gårdsbruk – og en campingplass – for å gi plass til utbyggingen.»
  • «Det er fortsatt en liste med 30 bygg som må kjøpes opp om prosjektet skal gjennomføres.»
  • «Men syv år etter at oppkjøpene begynte, er det fortsatt usikkert når prosjektet skal settes i gang.»

I tillegg har Hole og Ringerike kommune investert fire milliarder kroner i blant annet nye skoler, barnehage, vannverk og renseanlegg. Samferdselsdepartementet understrekte at det var viktig at kommunene måtte legge til rette for veksten utbyggingen ville skape.

– Ringeriksporteføljen skulle utvide bo- og arbeidsmarkedet i kommunen. Nå er infrastrukturen svært overdimensjonert. Det er det skattebetalerne som må bøte for, sier Runar Johansen, ordfører på Ringerike til Aftenposten.

Jon-Ivar Nygård (Ap) vil ikke si til Aftenposten hvilke prosjekter som blir prioritert – eller ikke.Men han sier at den nye transportplanen vil handle mye om vedlikehold og fornyelse av eksisterende jernbane.


Prioriteringene er knallharde.

«Imens lurer mennesker fra over 60 berørte hus, hytter og gårdsbruk på hva som skjer.»


Les hele artikkelen her.